Składniki:
- 400 g makaronu
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 4 jajka
- 1 opakowanie śmietany 18% (330 g)
- 150 ml mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego (dałam domowy)
- 1 łyżeczka oliwy do wysmarowania formy
- Około szklanki świeżych owoców do podania lub 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jajka wbić do misy miksera, dodać cukier i ubijać na jasną, wysoką pianę około 4-5 minut. Dodać twaróg (można go odrobinę pokruszyć) i razem zmiksować. Na koniec dodać śmietanę, mleko i ponownie zmiksować. Zimą dodajemy jeszcze cynamon.
Nagrzać piekarnik do 190°. Formę wysmarować olejem.
Wsypać do formy (około 28/28 cm) makaron, wlać 3/4 masy twarogowej i wymieszać łyżką. Na wierzch wlać pozostałą masę i wygładzić.
Piec około 40 minut, aż zapiekanka się lekko zarumieni z góry. Podawać na ciepło lub zimno z sezonowymi owocami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz