Sos tzatziki to wspaniały dodatek do mięs, kanapek, pieczywa, grilla i czego tylko chcemy. Możemy nawet pokroić surowe warzywa i chrupać z dodatkiem sosu. To świetne uzupełnienie zdrowej przekąski. Grecy przyrządzają sos tzatziki po prostu wspaniale. My również i to z łatwością możemy przygotować taki sos. Jest naprawdę pyszny i jak raz pojawi się na naszym stole, to pewnie będzie wracał przy wielu okazjach. Kuchnia grecka jest bogata i bliska Polakom i choć w tym przypadku jej przykładem jest sos, to i tak świetnie obrazuje jej smak. A to wszystko za sprawą gęstego jogurtu greckiego, oliwy z oliwek, ogórka i przypraw. Polecam koniecznie wypróbujcie sami :)
Składniki:
- małe opakowanie greckiego jogurtu (około 180 g)
- 1 ogórek wężowy
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 1 łyżka drobno posiekanej mięty, ewentualnie drobno posiekanego koperku
- sól do smaku i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Ogórek obrać, przekroić wzdłuż i wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Najlepiej nad sitkiem pod którym będzie stała miska, by sok z ogórków mógł swobodnie spływać. Zasypać ogórki 1/2 łyżeczki soli, wymieszać i zostawić na kwadrans na sitku.
Starty ogórek mocno odcisnąć z soku i dodać do jogurtu. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać również do jogurtu.
Następnie dodać oliwę, miętę lub koperek, sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i koniecznie świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli nie mamy świeżo zmielonego pieprzu to lepiej go pominąć.
Odstawić sos na minimum pół godziny do lodówki w celu schłodzenia.
Dobre rady: Gro osób nie lubi dodawać mięty do potraw. Zapewniam, że w tym sosie jest ona jak najbardziej wskazana. Dodaje delikatnej świeżości i doskonale współgra ze smakiem czosnku i ogórka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz