Składniki:
- 600 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 duże jabłko, najlepiej kwaśne
- 5 plastrów chudego boczku albo bekonu
- 1/2 pęczka świeżej kolendry, ewentualnie natki pietruszki
- kilka drobno posiekanych szalotek, ewentualne 1/2 drobno posiekanej cebuli
- sól i pieprz do smaku, 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Mięso włożyć do miski. Jabłko obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, dodać do mięsa.
Boczek podsmażyć by był prawie chrupiący, wystudzić, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa.
Kolendrę drobno posiekać, dodać do mięsa wraz z szalotkami. Dodać wodę i doprawić do smaku. Wyrobić dłonią mięsną masę, mięso szybko wpije wodę, formować kotlety i układać na rozgrzanej patelni. Można również formować kulki i płaszczyć je na patelni silikonową łopatką, technika nie ma znaczenia.
Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron.
Jeżeli nie mamy nieprzylepnej patelni można usmażyć kotlety na oleju.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz