Piersi kurczaka nadziewane szpinakiem są bardzo soczyste, białe mięso w pysznej skórce z boczku ze szpinakowym nadzieniem, bez zbędnych udziwnień to dzisiejsza propozycja. Piersi przygotowuje się szybciutko i w bardzo prosty sposób, wystarczy je zapiec by w efekcie otrzymać nie tylko pyszne, aromatyczne ale i zdrowe danie. Polecam
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry (filety)
- Paczka szpinaku około 500g (może być mrożony)
- 4 ząbki czosnku
- 1 kopiasta łyżka masła
- sól, świeżo mielony, wędzona papryka, ewentualnie słodka
- 4 plastry wędzonego boczku lub bekonu
Przygotowanie:
Piersi oczyścić i naciąć ostrym nożem, tworząc kieszonkę na nadzienie. (Uwaga by nie przeciąć mięsa na wylot).
Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić masło, dodać oczyszczony szpinak i smażyć na średnim ogniu około 8 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i dusić jeszcze 2 minuty mieszając by nie spalić czosnku bo będzie gorzki.
Podziel szpinak na 4 porcje, każdą z porcji umieść w kieszonkach piersi. Górną część piersi troszkę naciągnij by nachodziła na dolną część, zamykając w ten sposób otwór.
Oprósz solą, pieprzem i papryką i owiń plastrem boczku.
Ułóż piersi w żaroodpornym naczyniu i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika (190 stopni C.) na 30 minut, aż boczek i mięso się delikatnie zarumieni. Podczas pieczenia z mięsa wytopi się nadmiar tłuszczu.
Piersi wyłożyć na talerz, podawać z dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz